Konfliktus? Játszmák helyett mediáció!

Vannak olyan konfliktusok, amelyek sehogy sem akarnak oldódni. Amelyben a résztvevők ki tudja, mióta futják ugyanazokat a köröket… Nem jön a megoldás, mert a felek úgy érzik, elakadtak. Ilyenkor jön jól egy mediátor. Ez a megoldás azonban többnyire eszünkbe sem jut, már csak azért sem, mert fogalmunk sincs, mi az a mediáció. Erről kérdeztem Marlok Franciskát, aki mediátor.

Milyen helyzetek azok, amelyekben mediátorra lehet szükség?

Ahol egynél több ember dolgozik együtt, ott természetszerűen előfordulnak kisebb-nagyobb súrlódások, sőt olykor igen komoly viták is. Az ilyen feszült munkahelyi helyzetekben egy idő után úgy érezhetjük, nincs megoldás, nincs közös nevező, a megbeszélés mindig veszekedésbe torkollik, és mindig ugyanazokat a köröket futjuk, de nem jutunk egyről a kettőre. Ugyanilyen zátonyra futott konfliktushelyzetek felmerülhetnek a magánéletben, a párkapcsolatban, a szomszédok között, bárhol az életben. Egy elmérgesedő viszony pedig már a munkánkra, a magánéletünkre és az egészségünkre is kihathat. Ezért lépni kell. Itt jön képbe a mediátor, aki segít rendezni a vitát.

Miért olyan nehéz bizonyos konfliktusokat „normálisan” rendezni?

A konfliktusokat gyakran versengéssel oldanánk meg, ez a munkahelyen különösen így van, holott a versengésben mindig van egy vesztes is a nyertessel szemben. Ezzel szemben az együttműködés win-win, nyertes-nyertes pozíciókat eredményezhet.

Oké, de kinek van kedve együttműködni azzal, akit épp a háta közepére sem kíván?

Hát először is fel kell ismernünk a szükségleteinket, és ráébrednünk, hogy az együttműködésből előnyünk származhat. Egy jól kialakított bizalmi közegben partnerekké válhatunk a konfliktus kezelésében. Ezt a lehetőséget nyújtja a mediáció, amely az egyik leghatékonyabb alternatív konfliktusrendezési módszer. A mediátor ugyanis szaktudásával át tudja lendíteni a vitában álló feleket, hogy elmozduljanak a megoldás irányába.

Hogyan zajlik a mediáció?

A mediáció során önkéntesen, kényszerítés nélkül vállalva, biztonságos közegben feltárhatjuk az érzelmeinket, megismerhetjük a másik fél érzelmeit, így juthatunk el a megállapodáshoz. A mediátor segíti a felek közötti kommunikációt, rámutat a játszmákra, közelíti az álláspontokat, és a megoldás irányába tereli a feleket.

Végül kompromisszum születik?

A mediátor feladata az, hogy olyan egyezség jöjjön létre a résztvevők között, amit közös akarattal, mindkettőjük beleegyezésével, mindkettőjük megelégedésére hoznak meg. Ez azért fontos, mert a látszat-megegyezések, illetve a pusztán a másik kedvéért hozott döntések nem tarthatók be hosszútávon. Emiatt nem a kompromisszum, hanem inkább a konszenzus, az együttműködés létrejötte a legnagyobb eredmény a mediáció során.

És ez mindig sikerül? Mi történik akkor, ha a mediáció ellenére sem születik megállapodás?

Ha nem születik azonnal megállapodás, a mediációval akkor is nyertünk, ugyanis beindulhatott a kommunikáció, ami híd az emberek között. A mediátor mindkét fél érdekeivel és szükségleteivel egyenlően foglalkozik, és rávilágíthat egy másik nézőpontra, amellyel kizökkentheti a feleket a pillanatnyi állapotukból, a vitájukból. Ha pusztán annyi történik, hogy meghallgatták egymást, már van eredmény. A felek közötti bizalom kialakulása már a mediáció nyeresége.

Mi a mediátor dolga ebben? Tanácsot ad? Megoldási javaslatokat?

A mediátor nem ad tanácsot, általában nem a felek közötti vitás téma szakértője, nem tesz igazságot, nem bírál, nem hoz ítéletet, hanem segíti a folyamatot, a kommunikációt. A megállapodás a feleké. A mediátor szerepe a folyamat biztosítása és levezetése. Pártatlannak, semlegesnek és elfogulatlannak kell lennie. A titoktartás pedig az egyik legfontosabb etikai követelmény.

Akkor nem is fog rámutatni a hibáinkra?

A mediáció a jövőre fókuszál. Nem a múltban vájkál, nem mélyül el benne, hanem arra törekszik, hogy a jövőben hogyan lehet együttműködni.

Marlok Franciska

Marlok Franciska mediátor, eredetileg közgazdászként végzett. Gazdasági vezetőként dolgozott, munkája során a saját bőrén tapasztalta meg, hogy mennyire fontos az emberi kapcsolatok során a megfelelő kommunikáció. Akinek mediációra van szüksége, [forduljon hozzá bizalommal] (https://www.it-land.hu/szolgalatasok/#mediacio), a Hurrá hétfő közösségi irodában is igénybe vehetitek szolgáltatásait.